Oude Ambachten Einighausen

Imker

Al lang voordat mensen bijen gingen houden, werd al honing van in het wild levende bijen geoogst. De eerste verhalen van bijenteelt werden verteld in hetoude Egypte.
Er werden bijenzwermen in uitgeholde boomstammen of aardewerken buizen gevangen. Voor het oogsten van de honing moest het bijenvolk toen nog worden gedood.
Vroeger werden bijen in gevlochten bijenkorven gehouden. Hoe je een bijenkorf vlecht kun je zien bij stand 30.
De introductie van de bijenkast met verwisselbare ramen zorgde in de negentiende eeuw voor een nieuwe manier van werken met de bijen. Vanaf toen was het doden van bijenvolken overbodig. Fijn he!

 

Kinderen op bezoek bij de imker

Hoe wordt honing gemaakt?
De bijen zuigen de nectar op uit bloemkelken en slaan dit op in hun honingzak (maag).
Eenmaal terug bij de kast zuigen de jonge bijen de nectar op en kauwen erop.
Daarna wordt de nectar in de honingraten gespoten. Met hun vleugels wapperen de bijen de nectar droog.

Als de honing klaar is, sluiten de bijen de raten af met een wasdekseltje. De honing is dan verzegeld.

De bijen hebben hard gewerkt om de nectar om te zetten in honing met een aantal verzegelde honingramen.

 Honing slingeren.

De verzegelde ramen worden ontzegeld (wasdekseltjes verwijderen). Daarna gaan de ramen in de honingslinger, een soort centrifuge. 
Door de kracht van de centrifuge slingert de honing uit de raten. Dat ruikt heerlijk! De leeg geslingerde honingramen worden weer teruggeplaatst in de bijenkasten. De honing loopt door een zeef in de emmer. De zeef houdt de laatste resten was tegen.

Wanneer zo goed als alle honing uit de slinger de emmer in is gelopen, wordt de emmer direct gesloten.

 

Vraag:

Wat betekent ‘honing slingeren’?